Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami są proste i szybkie do wykonania. A do tego wyglądają naprawdę wyjątkowo. Przy obieraniu jabłek, wkładaniu i wyjmowaniu blachy z gorącego piekarnika poproście o pomoc rodziców.
Przepis na ciasteczka pochodzi z czasopisma "Moje dekoracje" nr 3 2011
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- rozdzielone jajko (osobno żółtko i białko)
- jabłka
- cynamon
- papier do pieczenia, szablon jabłka, nożyk i widelec
Szablon wydrukuj i wytnij nożyczkami.
Na cieście ułóż szablon i nożykiem wytnij kształt jabłek, ogonków i listków.
Zębami widelca zaznacz dekoracyjny wzorek
Jabłka umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki.
Całość posyp cynamonem.
Ogonki i listki przyklej roztrzepanym białkiem.
Ciasto posmaruj żółtkiem.
Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ok. 20 min. w temperaturze 200oC.
Ciastka wystudź na kratce. Zaczekaj z jedzeniem, aż ostygną :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz