Choinka nadziei

Jesienne jabłuszka


 Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami są proste i szybkie do wykonania. A do tego wyglądają naprawdę wyjątkowo.  Przy obieraniu jabłek, wkładaniu i wyjmowaniu blachy z gorącego piekarnika poproście o pomoc rodziców.

Przepis na ciasteczka pochodzi z czasopisma "Moje dekoracje" nr 3 2011


Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • rozdzielone jajko (osobno żółtko i białko)
  • jabłka
  • cynamon
  • papier do pieczenia, szablon jabłka, nożyk i widelec
Szablon wydrukuj i wytnij nożyczkami.


Na cieście ułóż szablon i nożykiem wytnij kształt jabłek, ogonków i listków.



Zębami widelca zaznacz dekoracyjny wzorek


Jabłka umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. 


        

Ułóż na cieście.


Całość posyp cynamonem.


Ogonki i listki przyklej roztrzepanym białkiem.


Ciasto posmaruj żółtkiem.




Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Piecz ok. 20 min. w temperaturze 200oC.



Ciastka wystudź na kratce. Zaczekaj z jedzeniem, aż ostygną :)


Smacznego!


Komentarze